foks ceng sean tare kazy hovs streetart eksem kid hoax


 
 
 
 
 
 
 
 
 

ABSOLUT CODEROCK


 [ Foto: Skjalg Ekeland ]

Graffiti-stjernen «CODEROCK» i celebert selskap:
FØRSTE NORSKE KUNSTNER I ABSOLUT ART

SEPTEMBER 2005:
400 kunstnere som Andy Warhol og Keith Haring fra hele verden har i 20 år tolket merkevaren ABSOLUT. Nå er den anerkjente graffiti-kunstneren «Coderock» valgt ut som første norske kunstner til å gi sin personlige tolkning av ABSOLUT. Resultatet har blitt et over ti meter langt kunstverk på en utevegg i Bergen sentrum.

Det enorme kunstverket tok en uke å lage, og stod ferdig 1. september. Veggmaleriet kan sees i Bergen på takterrassen til Xhibition, utenfor restauranten Era. Planen er at det skal stå ut året før det males over og blir borte for alltid. Coderock sier at han er opptatt av å lage et bilde som skal oppleves på flere plan:
– Det visuelle må være slående og umiddelbart. Samtidig ønsker jeg at det skal være noe under overflaten.

Startet med Warhol
Opprinnelsen til kunstsamlingen ABSOLUT ART fant sted i New York i 1985: Andy Warhol spiste middag med den amerikanske distributøren til ABSOLUT. Warhol fortalte om sin fascinasjon for flaskens enkle form og elegante uttrykk – og at han brukte flaskens innhold som ”after shave”. Warhol fortalte også at han kunne tenke seg å tolke flasken. Resultatet ble samlingens første verk: ABSOLUT WARHOL. Alle kunstnere som har hatt et kreativt samarbeid med ABSOLUT siden, har alltid fått det samme oppdraget – å gi en personlig tolkning av varemerket og ikonet ABSOLUT.
– Coderock er en spennende og dyktig representant for alle de kunstnere som bidrar til å holde merkevaren ABSOLUT kreativ og levende, sier Anette Eliasson, kommunikasjonsansvarlig for Norden, V&S Absolut Spirits.

Coderock tolker det absolutte
Midtpunktet i Coderocks bilde er ABSOLUT-flasken. Fra denne strømmer grunnelementene jord, ild, luft og vann utover veggflaten, og danner bakgrunnen for fire hender, hvor hver av hendene representerer et element. Grunnfargen har dype rødtoner, som blir fremhevet av noen få kontrastfarger; grønt for jord, blått for luft, oransje for ild og turkis for vann.
– Da jeg ble bedt om å male for ABSOLUT var det to ting som slo meg. For det første det visuelle: den kjente flaskeformen til ABSOLUT og rødfargen til ABSOLUT RASPBERRI. Begge deler er sterke og klare uttrykk. For det andre assosierte jeg rundt navnet ABSOLUT. Det er et kraftfullt, ikonisk ord med mange betydninger. Jeg har gått til ordets opprinnelse, «det absolutte». Det uoppløste og det udelte. Metafysisk sett er «det absolutte» den høyeste virkelighet, det som forårsaker alt annet, tilstanden som alle motsetninger er oppløst ut i fra – og herfra utskilles de fire grunnelementer; jord, ild, luft og vann, forklarer Coderock

Spenner over alle uttrykk
I dag består ABSOLUT ART av mer enn 400 verk i sin samling av flasketolkninger. Verkene i samlingen spenner over alle uttrykk, mediebruk og kunstpraksiser per i dag, inkludert malerier, skulpturer, glassdesign, fotografi, møbeldesign, arkitektur, smykkekunst, datakunst og installasjoner. Kunstverkene bærer også med seg kunstnerens personlige stil gjennom uttrykk, mediebruk, teknikk og materiale. I 2003 ble høydepunktene fra ABSOLUT ART vist på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Faktamateriell (pdf)
- Fakta om CODEROCK [ pdf, 76 kb ]
- Fakta om ABSOLUT ART [ pdf, 96 kb ]
- Brosjyren ABSOLUT ART [ pdf, 3,7 mb ]V&S ABSOLUT SPIRITS er en divisjon av V&S Group som produserer, markedsfører og eier rettighetene til varemerkene ABSOLUT VODKA, ABSOLUT CUT, Level, DANZKA Vodka, FRÏS Vodka og Plymouth Gin. ABSOLUT er verdens tredje største internasjonale brennevinsmerke og selges i 126 land. Hovedkontoret ligger i Stockholm.


interviews archives mailorder links media page 2 page 3 next